Wiadomości
26.04.2015 – niedziela – godz. 18.00 – „Rajcula warzy” – wyk. Joanna Wawrzyńska
"Rajcula... z całą pewnością wierzy w swoją mniej lub bardziej nieskrywaną determinację sprowadzającą się do tego, że życie może być takim dobrem, a nawet niepowtarzalnym cudem, jakim są kulinarne smakowitości. I że to wszystko jest możliwe!" - tak pisze Andrzej Lis, członek Komisji Artystycznej XXI Ogólnopolskiego Konkursu na Wystawienie Polskiej Sztuki Współczesnej. Monodram „RAJCULA WARZY” – to siedem tradycyjnych śląskich dań i siedem zasłyszanych w śląskich kuchniach historii, czyli monolog młodej Górnoślązaczki, która uprzyjemnia sobie życie gotując, a gotowanie umila łosprawianiem. Są więc przepisy i na żur żyniaty, i oberiba, karminadle, kreple i krupnioki, ale i historia miłosna z wojną w tle, wspomnienie z dzieciństwa małego rojbra, czy sekretna – sprawdzona! – receptura na żur doprawiony afrodyzjakami. I gdzieś wciąż majaczące pytanie: czy warto gotować, gdy nie ma dla kogo? Czy archetypiczna śląska gospodyni, która „warzy ino do siebie” ma jeszcze cokolwiek wspólnego z archetypem?